Krízisek árnyékában: a járványhelyzet társadalmi hatásai, a válság mint fejlődési lehetőség

A segítő szakmákat, így a szociális munkát is, rendkívüli módon ’helyzetbe hozta’ az utóbbi években több hullámban érkező válság-időszak: előbb a pandémia, majd az ukrajnai háború. Hogyan néz szembe ezzel a helyzettel a szociális munka, mint szakma, milyen startégiákat tud alkalmazni, van-e ideje és alkalma újakat kidolgozni a gyorsan váltakozó kihívások sorozatában?

Hogyan tájékozódnak a szociális munkások, akiknek gyakorta a krízishelyzetek frontvonalában kell helytállniuk? Mit jelent az egzisztenciájuk veszélyeztetettségét megélő egyénekkel, családokkal, közösségekkel való szociális segítésben a krízis-kezelés? Mi az a tudás, melyek azok a startégiák, amelyek segítenek a mindennapi kihívásokban? Milyen félelmeket és milyen pozitív energiákat szabadítanak fel a krízishelyzetek? Válhat-e a szakmai fejlődés lehetőségévé azoknak a krízishelyzeteknek a sorozata, amelyekben helyt kell állnia a segítő szakembernek? Hogyan tartható fenn a lelki egészség a fokozott igénybevétel során és ellenére?

A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a kutatási eredményeinket, esetkezelési tapasztalatainkat vagy akár az önkéntességben szerzett élményeinket megosztva keressük a lehetséges válaszokat ezekre a kérdésekre.

 

Előadások

május 11, szerda 15:15–16:05

május 11, szerda 16:05–18:00 Közösségi munka járványhelyzetben a marginalizált közösségekben

  • Dr. Hadnagy József, Innovatív közösségi alapú kríziskezelés – Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Szociális Munka tanszék
  • Ludányi Ágnes, Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Szociális Munka tanszék
  • Pacsuta István, Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Szociális Munka tanszék

május 11, szerda 18:10–18:40 Berszán Lídia: Tudtak-e fejlődési krízissé válni az elmúlt évek krízisei?

május 11, szerda 18:40–19:10 Önkéntes tapasztalatok a menekültekkel: Máltai Szeretetszolgálat