Vita Emese: Egyedülállók, élettársak, házasok – avagy hogyan alakulnak manapság a párkapcsolatok Erdélyben

Vita Emese: Egyedülállók, élettársak, házasok – avagy hogyan alakulnak manapság a párkapcsolatok Erdélyben

Az előadás során az erdélyi magyar népesség párkapcsolati magatartásával foglalkozunk, áttekintjük a párkapcsolatok alapvető jellegzetességeit, mozgatóit, illetve röviden kitérünk a kapcsolatok formája és a gyermekvállalási hajlandóság összefüggéseire.

Az erdélyi magyar fiatalok párválasztási, családalapítási mintái több ponton hasonlóságot mutatnak a környező országokban is megfigyelhető hosszabb távú trendekkel: az első tartós kapcsolat létrejötte kitolódni látszik, az ifjúságkutatások felvételei azt mutatják, hogy a fiatalabb korosztályok egyre nagyobb arányban vannak egyedül, és egyre később kötnek házasságot, ezzel együtt bizonyos társadalmi csoportok halasztják a gyermekvállalást.

De kik ők, és milyen társadalmi jellemzőkkel bírnak? Vannak-e olyan sajátosságok a párkapcsolati viselkedés és a gyermekvállalás terén, amelyek szerint az erdélyiek eltérést mutatnak a romániai vagy a szomszédos országokban tapasztalható trendekhez képest? – az előadásban ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni.