Szegedi Péter

Szegedi Péter

1973-ban született Debrecenben. Közgazdasági szakközépiskolai érettségi után, 1992-től az ELTE Szociológiai Intézetében folytatta tanulmányait, szociológus diplomát 1998 januárjában szerzett. 1999-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Társadalomtudományi Kara Szociológiai Doktori Iskolájának hallgatója lett. Pozíciók és oppozíciók. A futballmező kialakulása, struktúrája és dinamikája című disszertációját 2006-ban védte meg. 2007 óta a Forsense Piac- és Közvéleménykutató elemzője.

Fő szakterülete a magyar labdarúgás 1945 előtti társadalomtörténete. Írásaiban a profizmus kialakulásával, a futballerőszak történetével, a labdarúgás és regionalitás kapcsolatával, a cionista sportmozgalom múltjával, a játékrendszerek és stratégiák változásával, továbbá a labdarúgók külföldi vándorlásával foglalkozik, Magyarország egyik legrangosabb sporttörténésze.

Első publikációja 1998-ban látott napvilágot, 2003 óta jelennek meg napi- és hetilapokban tudományos ismeretterjesztő publicisztikát. 1999 és 2006 között egyik alapító szerkesztője a Korall Társadalomtörténeti Folyóiratnak, több kiállítás megrendezésében vett szakértőként részt, rendszeresen szerepelek sporttörténeti témájú rádió- és tévéműsorokban. Riválisok címmel 2014-ben jelent meg első könyvem a Korall Társadalomtörténeti Egyesület, 2016-ban pedig Az első aranykor kötete az Akadémia Kiadó gondozásában, ami igazi kasszasiker lett.

További részletek Szegedi Péterről itt: http://www.szegedi.in


Nyomtatás   E-mail

Kapcsolódó előadások