Péter László

Péter László

Péter László, PhD, szociológus 1973-ban született Csíkszeredában. Jelenleg a BBTE Szociológia Tanszékének oktatója. Kutatási területei a társadalmi problémák-, illetve a labdarúgás szociológiája.

Tanulmányait a kolozsvári BBTE-n, a budapesti ELTE-n, az amerikai Yale University-n és a finnországi University of Jyväskylä-n végezte.

Többek között a TP 5.0. Elmélet és empíria öt globális társadalmi probléma vizsgálatában (Kriterion, 2009), Vázlatok a szegénység szociológiájához (Kolozsvári Egyetemi Kiadó, 2006), A labdarúgás szociológiája (Kolozsvári Egyetemi Kiadó, 2016), a Forbidden Football in Ceausescu’s Romania (Palgrave Macmillan 2018) című könyvek, illetve a Romania. Private Sport Sector at the Crossroads of Past Socialism and Present Capitalism (in Laine, A. & Vehmas, H., “The Private Sport Sector in Europe. A Cross-National Comparative Perspective”. Springer Verlag, 2017, p. 287-308) könyvfejezet, valamint a Labdarúgás és vallás (2014), The Genesis of Romanian Football (2014), a Football and Romanian Masculinity. How it is Constructed by the Sport Media? (2017) tanulmányok szerzője.

A Football and Society in Romania. Issues and Problems in Soccer Discourses című legújabb könyve jelenleg megjelenés alatt áll a Palgrave Macmillan kiadónál. Az Erdélyi Társadalom és a Studia UBB Sociologia szakfolyóiratok szerkesztője.