Szociológusok a munkaerőpiacon

A kerekasztal beszélgetés témája az alkalmazott szociológia. Gyakorlott, pályán lévő szociológusok osztják meg munkájuk során szerzett tapasztalataikat, véleményeiket. Szó lesz arról mit jelent ezen a területen tevékenykedni, milyen előnyökkel jár a szociológus gondolkodásmód valamint beszélni fognak szakmai nehézségeikről, arról miként tudják alkalmazni szociológiai tudásukat kevésbé szakmai területen.

Nyelvek és beszélők a nyelvi piacon. Mit ér az ember, ha két/többnyelvű?

A kerekasztal beszélgetés során a két-, illetve többnyelvűség előnyeiről és lehetséges hátrányairól lesz szó egy kisebbségszociológus, az Igen, tessék! mozgalom kezdeményezője és egy kommunikáció szakos diák társaságában. Szó lesz az erdélyi magyar kisebbség tagjainak román nyelvhasználatáról is, arról, hogy milyen előnyökben részesülhet egy román nyelven beszélő magyar, vagy milyen nehézségekbe ütközik egy románul nem értő magyar.

Biztonságpolitikai beszélgetés

Biztonságpolitikai beszélgetés

Kelet-nyugat viszonyáról beszélgettek a Szociológus Napokon

A terrorizmusról, kelet és nyugat viszonyáról, az iszlámról beszélgetett Péter László szociológus és Papp-Zakor András, a Kolozsvári Rádió munkatársa Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel és Csiki Tamással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársával az 5. Szociológus Napokon, csütörtökön.

Új vallási közösségek Erdélyben – műhelykonferencia

Időpont: április 6, csütörtök, 15.00 – 17.00

Műhelykonferencia a BBTE szociológia, antropológia és szociális munkás szakos hallgatóinak részvételével:

  • Duduj Szilvia – Karizmatikus egyetemi közösség Kolozsváron
  • Gál Katalin – Prosperity Gospel? A nagyszalontai Bárka gyülekezet
  • Gáspár Szeréna – Vallási közösség születőben. Maroshévvíz
  • Kristóf Bernadett – Szabadkeresztények Marosvásárhelyen
  • Tulit Boglárka – Presbiteriánusok Sepsiszentgyörgyön
Az egyenlőtlenségek új mintázatai – pódiumbeszélgetés

Az egyenlőtlenségek új mintázatai – pódiumbeszélgetés

Szociológusok beszéltek a mindennapi egyenlőtlenségeinkről

Nem lehet egyenlőtlenségről, hanem csak egyenlőtlenségekről beszélni. Ezek pedig nemcsak materiálisak, hanem akár olyan jellegűek, hogy korábban nem is érzékeltünk volna problémának – hangzott el a 7. Szociológus Napok pódiumbeszélgetésén.

A kolozsvári rendezvényen Pleiner Zsuzsa, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa moderált, hat szociológus pedig rövid előadásában ismertette az általa közelebbről ismert egyenlőtlenségeket.

Környezetvédelmi mozgalmak sikerei és kudarcai

Környezetvédelmi mozgalmak sikerei és kudarcai

Hogyan néz ki Romániában pillanatnyilag a környezetvédelem mint társadalmi gyakorlat, melyek azok a fejlemények, amelyek sikerekként/kudarcokként könyvelhetők el a környezetvédelmi mozgalmak szempontjából? A Szociológus Nyílt Napok zárórendezvényeként Péter László szociológus moderálásában Környezetvédelmi mozgalmak sikerei és kudarcai címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Bakk-Dávid Tímea, a Think Outside the Box szerkesztője, Nistor Laura, ökológus-szociológus és Toró Tibor politológus részvételével.

Erdélyi magyarok zenei preferenciái

Erdélyi magyarok zenei preferenciái

Milyen zenét hallgatnak az erdélyi magyarok? Elsősorban magyart, mert a nyelv az egyik legmeghatározóbb tényező. De vajon Zámbó Jimmy vagy az Edda a népszerűbb?

Ha jó magyar zenét játszol az erdélyi magyaroknak, akkor hallgatni fogják a rádiódat. Mert a fiatalok és az idősek egyaránt meghallgatják az Eddát és az X-Faktorban feltűnt tehetséget is – mondta az erdélyi magyarok rádiós zenehallgatási szokásairól Illés Márton rádiós szakember a 4. Szociológus Napok keretében szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Érvelése szerint a kereskedelmi rádióknak a legszélesebb zenei igényeket kell kielégíteniük Erdélyben, így az olyan műfajok nem férnek bele, amiről eltekernek a hallgatók.