Az Erdélyi Társadalom folyóirat 2013-as számainak bemutatása

Az Erdélyi Társadalom folyóirat 2013-as számainak bemutatása

Az Erdélyi Társadalom két legújabb lapszámát mutatta be Veres Valér csütörtökön, a 4. Szociológus Napok nyitóestéjén. Elmondta, 2003-ban alapították meg az Erdélyi Társadalom című lapot, amely több évig évente kétszer jelent meg. A lap eleinte nagyon belterjes volt, elsősorban BBTE-s szociológus tanárok és diákok, másrészt csak erdélyiek szerepeltek a szerzők között.

Veres a lapkiadás anyagi vetületeiről elmondta, a kisebbségi közegben és kisebbségi nyelven megjelenő folyóiratot nehéz volt működtetni, hiszen szűk az a közeg, amely el kell tartsa, akinek szól. Egy-két évig úgy tűnt, hogy meg fog szűnni, de sikerült megmenteni a lapot, noha egy ideig összevont lapszámok jelentek meg, évente egyszer. 2012-től sikerült visszatérni az évi két számra.

Az Erdélyi Társadalom folyóirat 2016-os számainak bemutatása

Vidékfejlesztéssel, határhelyzetekben élőkkel, szervezetelemzéssel, épített örökséggel és a maszkulinitás vizsgálatával is foglalkozik 2016-os lapszámaiban az Erdélyi Társadalom társadalomtudományi szakfolyóirat, amelyet szerdán a 7. Szociológus Napok keretében ismertettek Kolozsváron.

Az évente kétszer megjelenő kiadványt a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete és a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány állítja össze. A tavalyi első kiadvány többnyire vidéki-gazdasági témákra, a második pedig javarészt a szervezeti élettel kapcsolatos kérdésekre fókuszál. A készülő lapszám az erdélyi romák helyzetét tematizálja majd, a megjelentetni kívánt tanulmányok kivonatát április 10-ig várják.

Őrültek témája? Lehet-e komoly akadémiai ágazat a foci szociológiája? - Könyvbemutató

Időpont: április 6, csütörtök, 20 óra

Beszélgetés Péter Lászlóval A labdarúgás szociológiája könyve kapcsán