Sz N web 03

Kovács Lóránt: Élhetőek-e Kolozsvár terei?

Elemzés/elmélkedés/kritika Kolozsvár köztereiről, tájépítészeti szemszögből. Az előadás célja a megfelelő kérdések keresése és feltevése, mintsem olyan rögtönható csodagyógyír eladása, ami nem létezik. Megpróbálja minél pontosabban meghatározni azokat a faktorokat, amelyek a köztereket érintik és befolyásolják, illetve megpróbál egy ideális elvet vagy helyzetet megfogalmazni.

Drd. Kovács Lóránt, tájépítész. 2017-ben végeztem a Sapientia Egyetem Tájépítészet BsC képzésén. Közben 2014-ben Kertészmérnöki BsC-t és 2016-ban Növényorvos MsC-t is. Ezt követően Budapesten dolgoztam 2019-ig, az S-tér kft.-nél, többnyire játszóterek és városi tereket tervezve. Az egyik legizgalmasabb projekt ez idő alatt a Szatmárnémeti Régi Főtér új koncepciója volt, ami többé kevésbé jeleneleg azok a tervek alapján lassan elkészül. Ezzel párhuzamosan saját projektek is készültek, mint a torockói Double Rise Fesztivál kapuja (2018), illetve a chillzone és az Elektronikus zene aréna (2019). Emellett folyamatosan pályázatokon vettem részt, magyarországon, romániában vagy épp nemzetközi. 2018-ban megnyertük Marosvásárhely főterének az átgondolásáról szóló OAR-os pályázatot (My City Targu Mures), illetve többször is 1-3 helyezést kaptunk pályázatokon. 2020-ban tagságot nyertem a MÉSZ-be (Magyar Építőművészek Szövetsége). 2020-tól óraadó vagyok, több tantárggyal a marosvásárhelyi Sapientia Egyetem, Tájépítészet szakán. 2019-től saját céggel, Ko.Lor. Landscape Design-al tervezek, különféle tájépítészeti témákban: kert, tér, park, játszótér stb. 2022-től a temesvári UVT, Arte Vizuale, doktori képzésén veszek részt, amelyben a városi épített elemek (építmények, bútorzatok) helyi jellegét kutatom.

Abban hiszek, hogy minden helyszín és eset sajátos és különleges, így nem célszerű ugyan azt a megoldást alkalmazni mindenhol.